Особливості розвитку жирового тіла в організмі медоносних бджіл : ст. - Ковальський, Ю. В.; Жмур, В. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, 2024)
Жирове тіло вважається органом, який містить конгломерат білків і жирів і діє подібно до печінки ссавців. Це пухка тканина, яка бере участь у деяких метаболічних функціях. Однією з цих функцій є накопичення та вивільнення енергії у відповідь на енергетичні потреби. У статті наведено дані про розвиток трофоцитів жирового тіла медоносної бджоли та фактори, що впливають на процес ліполізу та ліпогенезу. Ці процеси пов'язані з технологічними прийомами утримання бджолиних сімей. Метою роботи було вивчення закономірностей і факторів, що впливають на ріст і розвиток структурних елементів жирового тіла. Для цього з гнізда на інкубацію брали стільники із запечатаним розплодом. Після виходу з комірок відібраних бджіл поміщали в гніздо бджолиної сім’ї. Мічених бджіл відбирали кожні 3 дні. Вивчали гістологічні препарати різних ділянок жирового тіла до 21 доби включно. Згідно з дослідженнями, трофоцити відрізняються від еноцитів більшим розміром. Ці округлі клітини мають виразну мембрану і зернисту цитоплазму. У цитоплазмі виявлені здебільшого вакуолі овальної форми, які заповнені енергетичними та пластичними речовинами, інші – порожні. Вивчено вікову динаміку довжини трофоцитів жирового тіла. Встановлено, що на виході з клітини вони найменші і складають у середньому 50,12 ± 3,18 мкм. При підвищенні активності ферментів кишкового тракту спостерігається підвищення морфометричних показників жирових клітин. Максимальні показники довжини трофоцитів перикардіальної зони жирового тіла виявлено у 15 добових бджіл. Вимірювання довжини жирових клітин у цей період показує, що порівняно з денними бджолами трофоцити більші на 34,6 % (Р < 0,001). Через 14 днів відмічається поступовий регрес морфометричних показників трофоцитів. У статті аналізується роль жирового тіла в житті медоносної бджоли.
Keywords: бджоли; медоносні бджоли; жирове тіло бджіл