Результати оцінки молодняку ​​свиней великої білої породи за відгодівельними та м’ясними якостями з використанням деяких математичних моделей показників оцінки : ст. - Халак, В. І. та ін.; Гутий, Б. В. (Державна установа «Інститут зернових культур НААН України» ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, 2024)
Метою даної роботи було дослідити відгодівельні та м’ясні якості молодняку ​​свиней великої білої породи за допомогою математичних моделей оціночних показників. Експериментальна частина роботи проводилась на АЗС «Дружба-Казначеївка» Дніпропетровської області, м’ясокомбінаті «Джаз», а також у лабораторії тваринництва Державного інституту зернових культур НАНУ ім. Аграрні науки України. Оцінку молодняку ​​свиней за відгодівельними та м’ясними якостями проводили за такими кількісними ознаками: середньодобовий приріст живої маси за період контрольної відгодівлі, г; вік досягнення 100 кг живої маси, днів; товщина жирової клітковини на рівні 6–7 грудних хребців, мм; довжина охолодженої тушки см; розмір беконної половини охолодженої напівтуші см. Комплексну оцінку молодняку ​​свиней за відгодівельними та м’ясними якостями проводили за Тайлером та СІ 4 . Біометричну обробку результатів досліджень проводили за загальноприйнятими методиками. Встановлено, що різниця між тваринами різної внутрішньопородної диференціації за індексом Б. Тайлера є достовірною і становить: за середньодобовим приростом живої маси 64,2 г (tд = 9,19), вік досягнення живої маси 100 кг – 5,9. діб (td = 4,04), товщина сала на рівні 6–7 грудних хребців 2,60 мм (td = 5,30), довжина охолодженої тушки 1,9 см (td = 3,39), розмір половини бекону охолодженої напівтуші 2,5 см (td = 2,80). За найбільшою (передньою) шириною беконної половини охолодженої напівтуші та найменшою (задньою) шириною беконної половинки охолодженої напівтуші різниця між тваринами дослідних груп становить 2,6 см (td = 3,29). ) та 1,5 см (td = 2,20) відповідно. Внутрішньопородна диференціація за селекційним показником « СІ 4 » свідчить про наявність достовірної різниці між групами за середньодобовим приростом живої маси (60,0 г; tд = 7,45), віком досягнення 100 кг живої маси (6,2 дня; td = 4,30) та товщиною жирової клітковини на рівні 6–7 грудних хребців (2,9 мм; td = 6,44). Коефіцієнт попарної кореляції між індексом Тайлера Б., селекційним індексом «CI 4 », відгодівельними та м’ясними якостями молодняку ​​свиней великої білої породи коливається від -0,914 до +0,902. Кількість достовірних кореляційних зв’язків між індексом Б. Тайлера, селекційним індексом “ СІ 4”, вгодованість та м’ясні якості молодняку ​​дослідної групи – 100 %. Критерієм відбору високопродуктивних свиноматок і кнурів за відгодівельними і м'ясними якостями потомства є відповідність тварин зазначених виробничих груп за розвитком і продуктивністю класу еліта; значення індексу Б. Тайлера коливається від 201,16 до 232,84, індексу вибору « СІ 4 » – від 47,35 до 75,21 бала.
Keywords: молодняк свиней; свині; годівля свиней; велика біла порода свиней; породи свиней