Методи оцінки екстер’єру собак : метод. вказ. - Боднар, П. В.; Оріхівский, Т. В.; Музика, Л. І. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2023)
Собака завжди був помічником людини і з часом не лише не втратив свої первинні функції, але і придбав нові. Домашні тварини багато в чому розгубили багато якостей диких предків, але міра втрати дуже не однакова. Понад усе вони втрачені у порід висококультурних. Але і тут втрата йшла у різних напрямах, хоча розумові здібності без сумніву зменшуються. Розумові здібності домашнього собаки не лише не знизилися, але навпаки отримали подальший розвиток, зробилися вищими.
Keywords: собаки; екстер’єр собак.