Деякі показники інтер’єру та продуктивність молодняку великої рогатої худоби м’ясних порід : ст. - Халак, В. І.; Гутий, Б. В.; Денисюк, О. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
світлої аквітанської порід, біохімічні показники сироватки крові, а також розраховано рівень кореляційних зв’язків між ознаками. Дослідження проведено в Державному підприємстві “Дослідне господарстві “Поливанівка”, та лабораторії тваринництва Державної установи “Інститут зернових культур НААН”, а також випробувальному центрі Інституту тваринництва НААН. Роботу виконано згідно з програмою наукових досліджень № 31 “Генетичне поліпшення сільськогосподарських тварин, їх відтворення та збереження біорозмаїття. (Генетика, збереження та відтворення біоресурсів у тваринництві)”, завдання “Виявити популяційно-генетичні закономірності біологічного різноманіття ізольованого генофонду автохтонної сірої української породи великої рогатої худоби”. Оцінку молодняку великої рогатої худоби зазначених порід проводили з урахуванням таких показників: жива маса на час народження, у 6- та 12-місячному віці, середньодобовий приріст живої маси за такі періоди: час народження – 6 місяців, 6 місяців – 12 місяців. Індекс “інтенсивність формування” розраховували за методикою Свічіна Ю. К. (1985), біометричну обробку результатів дослідження – за методиками Коваленка В. П. та ін. (2010), Крамаренка С. С. та ін. (2019). У сироватці крові досліджували вміст загального білка, активність аспартатамінотрансферази, аланінамінотрансферази та лужної фосфатази. Встановлено, що біохімічні показники сироватки крові у бугайців сірої української, української м’ясної та світлої аквітан-ської порід відповідають фізіологічній нормі клінічно здорових тварин. За показниками живої маси бугайців сірої української, української м’ясної та світлої аквітанської порід у 12-місячному віці переважають мінімальні вимоги класу еліта на 2,2–4,8 %; у 6-місячному віці даний показник коливається від – 3,8 (бугайці сірої української породи) до +7,2 % (бугайці світлої аквітанської породи). Середньодобовий приріст живої маси у тварин досліджуваних порід за період вирощування від народження до 6-місячного віку і від народження до 12-місячного віку коливається від 830,1 до 1052,4 г. Індекс “інтенсивність формування” у бугайців сірої української породи становить 0,899 ± 0,0210, української м’ясної – 0,961 ± 0,0393 та світлої аквітанської – 1,008 ± 0,0417 бала. Коефіцієнти фенотипної консолідації бугайців сірої української, української м’ясної та світлої аквітанської коливаються від +0,241 (К1, жива маса бугайців української м’ясної породи на час народження) до +0,838 (К2, жива маса бугайців світлої аквітанської породи у 12-місячному віці). Коефіцієнт парної кореляції між біохімічними показниками сироватки крові та живою масою бугайців сірої української, української м’ясної і світлої аквітанської порід коливається у межах від –0,921 ± 0,1377 до +0,738 ± 0,2384. Зазначене свідчить про можливість використання вмісту загального білка, активності аспартатамінотрансферази, аланінамінотрансферази і лужної фосфатази для раннього прогнозування живої маси тварин досліджуваних генотипів.
Keywords: інтер’єр молодняку великої рогатої худоби; продуктивність молодняку великої рогатої худоби; породи ВРХ; бугайці