Порівняльна гістоморфометрія постнатального розвитку шкіри телиць чотирьох порід базових та вихідних генотипів : ст. - Кириловський, С. М. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
ди, на 16–27 %. У телиць порід базового та вихідного генотипів встановлені різні терміни завершення росту товщини шкіри та у всіх чотирьох груп телиць принципові відмінності динаміки росту товщини зовнішнього покриву. Товщина епідермального шару шкіри досягала максимальних показників у ранньому постнатальному онтогенезі телиць. Товщина шарів дерми телиць чотирьох груп збільшувалась із віком, залежно від породи, на 33–43 % – папілярного та 9–24 % – ретикулярного. У постнатальному онтогенезі телиць чотирьох груп основний приріст (понад 50 %) папілярного шару дерми припадав на раній віковий період 3–6 місяців, а динаміка змін товщини ретикулярного шару залежала від породи телиць. Постнатальний розвиток шкіри телиць чотирьох груп супроводжувався структурними перетвореннями її внутрішньої організація – змінювались співвідношення шарів шкіри в межах 5–8 % залежно від породи. У динаміці постнатального онтогенезу телиць порід базового та вихідного генотипів проявлялись вірогідні відмінності у товщині епідермісу та ретикулярного (разом із підшкірною основою) шару шкіри, а також відрізнялись показники співвідношення приросту папілярного/ретикулярного шарів дерми. Залежність показників товщини епідермального бар'єру шкіри телиць чотирьох груп від періоду року та сезонні відмінності росту папілярного та ретикулярного (разом із підшкірною основою) шарів шкіри телиць порід базового та вихідного генотипу вказують на ймовірний корегуючий вплив факторів середовища на морфологію шкіри телиць та на різницю проявів адаптації.
Keywords: шкіра телиць; гістоморфометрія шкіри телиць; телиці; постнатальний онтогенез