Вплив глобальних чинників на розвиток туристично-рекреаційної галузі : ст. - Багрій, М. В.; Кушнір, Л. П.; Терлецька, О. В.; Мартинюк, У. А. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2022)
розвитку національного курортного і туристичного продукту та виходу на міжнародний ринок. Туризм в Україні – одна з найперспективніших галузей економіки. Одним з пріоритетів нашої країни є наявність великої ресурсної бази та вигідного географічного положення. Сфера туризму – одна з найприбутковіших і динамічних галузей світового господарства. На сьогоднішній день в індустрії туризму задіяний кожен десятий працівник у світі. Незважаючи на наявність значної кількості наукових праць, досліджень провідних економістів щодо стану та перспектив розвитку туризму та рекреації, залишається актуальним узагальнення сутності категорії «туризм і рекреація», дослідження впливу глобальних факторів на розвиток туризму та рекреації. про індустрію туризму та рішення. Незважаючи на важкі часи для країни в цілому, індустрія туризму продовжує динамічно розвиватися, збільшуючи зайнятість і прямо і опосередковано впливає на інфраструктуру регіонів країни. У статті розглянуто теоретичні підходи до визначення сутності поняття «туризм» і «рекреація» та запропоновано схему формування поняття туристично-рекреаційної галузі. Детально розглянено загальнодержавний рівень впливу на розвиток туристично-рекреаційних ресурсів та не менш дієвий і важливий вплив регіонального рівня на розвиток туристично-рекреаційних ресурсів. Розглянуто сутність впливу глобальних чинників на індустрію туризму. Визначено низку однотипних чинники, які впливають на його розвиток. Проаналізовані головні причини зниження темпів розвитку туристичної сфери в Україні. Визначено що головним, на наш погляд є природні (екологічні) чинники, які відповідають за потенціал навколишнього середовища туристично-рекреаційної галузі, оскільки позитивний рівень екології призведе до збільшення туристичного попиту. Запропоновано шляхи вирішення причин, які гальмують розвиток туризму.
Keywords: туризм; туристично-рекреаційна галузь