Використання інформаційних технологій у наукових долідженнях : ст. - Диндин, М. Л.; Рамський, І. О.; Диндин, В. Л. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
Інформаційні технології стали основою для наукових досліджень у XXI столітті, сприяючи прискоренню відкриттів, вдоско- наленню методів аналізу та розширенню можливостей для співпраці між науковцями з усього світу. У статті розглядається використання інформаційних технологій у сучасних наукових дослідженнях. Акцент зроблено на сучасних цифрових інструментах, таких як системи обробки великих даних, штучний інтелект, хмарні сервіси та програмне забезпечення для автоматизації науко вого аналізу. Окрему увагу приділено впливу інноваційних технологій на процеси збору, обробки та аналізу наукових даних, що дозволяє значно підвищити ефективність і точність досліджень. Обговорюються основні інструменти та платформи для оброб ки великих обсягів інформації, таких як програмне забезпечення для статистичних аналізів, моделювання, візуалізації даних, а також автоматизація процесів наукового пошуку та публікацій. Автори підкреслюють важливість інтеграції інформаційних технологій в освітній процес для підготовки нових поколінь дослідників, а також розглядають перспективи використання штуч ного інтелекту та машинного навчання в науці. Стаття також аналізує проблеми, що виникають через швидкий розвиток тех нологій, зокрема питання безпеки даних, етики використання технологій та необхідності постійного оновлення знань для науков ців. Проведений аналіз впливу ІТ на ефективність дослідницького процесу, доступність інформації та інтердисциплінарну спів- працю. Результати дослідження підтверджують, що інтеграція інформаційних технологій сприяє прискоренню наукового прогре су та відкриває нові можливості для розвитку науки в глобалізованому світі.
Keywords: інформаційні технології, наукові дослідження, аналіз даних, штучний інтелект.