Клінічні та патоморфологічні зміни у кота за перебігу поствакцинальної саркоми: ст. - Кісера, Я. В.; Жила, М. І.; Мартинів, Ю. В.; Чулюк, В. І. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Профілактика інфекційних хвороб у котів є запорукою їхнього здоров’я. Важливо проводити рутинну щорічну вакцинацію у котів, щоб зберігався стабільний титр антитіл у крові кота. Проте через введення вакцин щоразу в ту саму ділянку тіла збіль шується ризик виникнення такої небезпечної злоякісної пухлини в ділянці введення вакцин, як поствакцинальна саркома. Дана патологія трапляється у кожного 13–16-го вакцинованого кота на 10 тисяч голів. У статті описаний клінічний випадок поствак цинальної саркоми у кота. Було проведене різнобічне обстеження хворої тварини з використанням різних методів діагностики. Застосовували клінічний та ультрасонографічний методи візуальної діагностики, гематологічні дослідження крові і цитологічні дослідження пунктату з пухлини, а також гістологічне дослідження новоутворення після хірургічного видалення пухлини. Вста новлено, що візуально поствакцинальна саркома виглядає як розлита неболюча, негаряча припухлість, яка локалізується в підшкір ній клітковині. Ультрасонографічно пухлина має неоднорідну структуру та васкуляризацію за центральним типом з інфільтративним ростом. Гематологічні показники крові у хворого кота характеризуються реактивним лейкоцитозом із зсувом ядра вліво та підвищенням ШОЕ до 15мм/год. На 10 день після хірургічного видалення ці показники знижуються до норми. Цитологічне дослідження новоутворення показало наявність атипових гігантських багатоядерних клітин з поліморфними ядрами, в яких відбу вається велика кількість мітозів, та присутність клітин лімфоїдного ряду. Гістологічно пухлина представлена веретеноподібної форми клітинами з сильно вираженим атипізмом та патологічними формами мітозу клітин. Строма пухлини пронизана кровоно сними судинами, що свідчить про прогресуючий агресивний ріст новоутворення.
Keywords: кіт, пухлина, поствакцинальна саркома, багатоядерні клітини, мітози