Заходи профілактики особливо небезпечних захворювань свиней (класична і африканська чума) - Кісера, Я. В.; Мартинів, Ю. В. (ЛНУВМ та БТ імені С. З. Ґжицького, 2022)
Класична чума свиней (КЧС) відома понад 180 років і минуло 107 років після встановлення її вірусної природи. Не дивлячись на це вона залишається серйозною економічною та соціальною проблемою для країн з розвинутим свинарством. Вперше зареєстрована в 1826 р – Англія; 1833 р – США; 1862 р –Данія; 1893 рік – східноєвропейські країни, в тому числі Україна
Keywords: африканська чума