Оптимізація природного захисту і продуктивності тварин з використанням морських водоростей: ст. - Авдос'єва І. К.; Чайковська О. І.; Калініна О. С.; Слинько А. В.; Колодій Г. В. (ДНДКІ Львів, 2025)
Пошук шляхів підвищення якості птахівничої продукції та збереження поголів'я птиці у сучасних реаліях змушує спеціалістів господарств швидко приймати ефективні рішення. Одним із перспективних рішень є застосування ефективних і безпечних сумішей, виготовлених на основі водоростей. Водорості – біоактивні сполуки посилюють імунні реакції тварин та бар'єрну функцію кишечнику. Морські водорості відомі своїм високим вмістом вітамінів, мінералів, амінокислот та антиоксидантів, які необхідні для підтримки здоров'я та покращення загального стану птахів. Вони є відмінним джерелом вітамінів A, B, C, D та E. Також морські водорості містять цінні мінерали, такі як Залізо, Кальцій, Магній, Йод та Селен, які сприяють нормальній життєдіяльності організму птиці. Клітинна стінка морських макроводоростей в основному складається з водорозчинних сульфатованих полісахаридів, які є складною структурою. Високий вміст сульфатованих полісахаридів, їх незвичайна структура та широкі діапазони біологічної активності, включаючи антикоагулянтну, противірусну та антибактеріальну, протипухлинну, антипроліферативну та імуномодулюючу активність, показують, що ці сполуки макроводоростей є перспективними для застосування як для людини, так і для тварин. Інноваційні технології Olmix Group (Франція) і ноу-хау в галузі екстракції морських біологічно активних інгредієнтів привели до розробки інноваційної суміші Альгімун для корму. Альгімун, основною діючою речовиною якого є поєднання біологічно активних сульфатованих полісахаридів, отриманих із клітинних стінок морських водоростей, а саме екстрактів макроводоростей: MSP®IMMUNITY, екстракт зелених водоростей, який модулює як вроджені, так і адаптивні імунні реакції, і MSP®BARRIER, екстракт червоних водоростей, який посилює бар'єрну функцію травного епітелію слизової оболонки кишечнику. При визначанні віруліцидної дії на живих тест-системах КЕ, суміш проявила виражену віруліцидну дію на вірус хвороби Ньюкасла (ВХН). Загибель КЕ від ВХН становила 14 %. При визначенні антимікробної дії Альгімуну зона затримки росту мікроорганізмів довкола дисків з S. аureus-209 та E. coli становила 21 мм та 24 мм, відповідно.
Keywords: тварини; морські водорості; кормова суміш; альгімун; віруліцидна дія; антибактеріальна дія