Morphometric and histochemical features of the harderian gland in rabbits with different types of autonomous regulation: ст. - Tybinka, A. at all; Shchebentovska, O. (Macedonian Veterinary University, 2022)
Тонус автономних центрів відображався на морфофункціональних особливостях органів у ссавців. Метою дослідження було встановити вплив автономної регуляції та її типологічних особливостей на структурні особливості гардерівської залози кроликів. Для дослідження були відібрані клінічно здорові кролики-самці чотиримісячного віку вагою 3,6-3,9 кг. На основі вивчення варіабельності серцевого ритму було окреслено три типи автономної регуляції, відповідно до яких сформовано три групи кроликів: ST кролики (симпатична домінантна регуляція), PS кролики (парасимпатична домінантна регуляція) та NT кролики (комбінована симпатична та парасимпатична регуляція). Після евтаназії у всіх тварин було препаровано залозу Гардера. Були підготовлені гістологічні зразки та проведено морфометричне дослідження. На структуру рожевої та білої часток гардерівської залози кролика впливав комбінований тонус симпатичних та парасимпатичних центрів. Отримані дані пояснюють регуляторний та трофічний вплив на гардерівську залозу у кроликів.
Keywords: Гардерівська залоза, кролики, трубчасті альвеоли, морфометрія, автономна регуляція