Проблеми збереження довкілля як аспект військового протистояння : ст. - Параняк, Р. П.; Гутий, Б. В.; Литвин, Н. А.; Дідоренко, Ю. О. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2023)
Одним із аспектів військових конфліктів є екологічний. Ведення бойових дій та підготовка до війни супроводжуються специфічним та доволі інтенсивним впливом на довкілля. Хоча зазвичай завдання шкоди довкіллю не є ціллю процесу ведення бойових дій, проте така шкода є невід’ємною компонентною більшості збройних конфліктів. Не існує єдиної моделі стосовно того, як війна впливає на навколишнє середовище. Водночас війна, як і більшість видів діяльності людини, змінює довкілля, у тому числі шляхом пошкодження природних екосистем та руйнування середовища проживання людини. Численні спроби класифікації екологічних наслідків військового протистояння зводяться до того, що доцільно виокремлювати прямі та непрямі наслідки на різних масштабах та різних етапах військового протистояння. Руйнування природних системи України під час збройної агресії РФ і супутні екологічні виклики численні та різноманітні: застосування боєприпасів та ураження підприємств різних галузей промисловості, у тому числі хімічної галузі, підняття радіоактивного пилу в повітря через рух важкої техніки у Чорнобильській зоні та удари по атомних електростанціях й супутніх об’єктах інфраструктури, руйнування газогонів та нафтосховищ, численні пожежі у населених пунктах, замінування значних територій і дія ударної хвилі й продуктів згорання на компоненти природних та антропогенно змінених екосистем тощо. Також є зрозумілим, що наслідки ведення бойових дій будуть впливати на природу, людину та суспільство навіть по завершенні цих дій. У зоні ризику перебувають, серед іншого, території та об’єкти ПЗФ. Важливим є проводити облік і документацію фактів екологічних злочинів та розробляти перспективні плани щодо нейтралізації їхніх наслідків.
Keywords: довкілля; охорона довкілля; екологія; воєнні дії