Effects of implant Suprelorin on cytological changes of vaginal epithelial cells in female dogs (4.7 mg deslorelin): ст. - Holumbiyovska, T. V.; Stefanyk, V. Y.; Basarab, T. P. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2021)
Діагностика естрального циклу у собак жіночої статі має важливе значення у ветеринарній медицині. Естральний цикл поділяється на такі стадії: проеструс, еструс, діеструс, метеструс та анеструс, які завдяки дії гормонів змінюють одна одну. Ця особливість естрального циклу призводить до деяких труднощів із розмноженням. Через тривалий анеструс важко отримати новонароджених. Вагінальна цитологія – це простий та доступний метод діагностики естрального циклу. Він базується на аналізі змін епітеліальних клітин слизової оболонки піхви. Цей метод використовується для визначення часу спарювання та діагностики патологічних станів у репродуктивній системі собак жіночої статі. У ветеринарній медицині існують різні препарати для корекції еструсного циклу у собак. Ми використовували імплантат Супрелорин® для індукції еструсу. Були описані методи стимуляції еструсу за допомогою підшкірного імплантату Супрелорин (4,7 мг, деслорелін) та зміни клітин вагінального епітелію за допомогою методу вагінальної цитології. Дослідження було проведено на дванадцяти (n = 12) дорослих собаках у стадії анеструсу. Імплантати вводили підшкірно в пахову область та видаляли на початку еструсу.
Keywords: овуляція, еструс, собака, стимуляція еструсу, вагінальна цитологія, Супрелорин, деслорелін, безпліддя