Конспект лекцій з дисципліни "Біологія та морфологія птахів": метод.реком. - Уклад. : Тибінка, А. М. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Життя птахів багато в чому відрізняється від життя інших тварин. Більш висока ніж у ссавців температура тіла обумовлює велику інтенсивність обміну речовин у птахів, і в зв"язку з цим, їх велику рухливість. Біологія кожного виду своєрідна. У загальних же рисах життя птахів протягом року складається з певного ланцюга послідовно змінюваних один одного фаз та явищ, характерних для кожного сезону. Ці сезонні фаз складають в цілому річний біологічний цикл, що має багато спільних етапів для всіх птахів.
Keywords: птахи, циклічність, екологічні групи, тривалість життя, класифікація, види, апарат руху, травлення, дихання, сечовиділення