Публічне управління у підготовці персоналу в сфері охорони громадського порядку: освітні та виховні аспекти - Яцина, О. І. (My University, 2021)
Магістерську працю присвячено дослідженню питань адміністративноправової протидії правопорушенням у сфері громадської безпеки та громадського порядку при проведенні зборів, мітингів, демонстрацій, ходів та пікетувань. Свобода зборів, безумовно, є одним із основних прав людини та громадянина, безперешкодна реалізація якого визначає демократичну, правову суть держави. Однак його здійснення не може мати безконтрольний характер. Держава має забезпечити баланс між інтересами суспільства в особі конкретних його представників та груп громадян, а також інтересами охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки, захисту конституційного ладу та суспільної моральності. Публічні заходи мають носити виключно мирний, цивілізований характер. Завдання органів державної влади полягає в тому, щоб, не порушуючи та не обмежуючи права громадян на свободу зборів, перешкодити потенційним та дійсним правопорушенням у сфері суспільної безпеки та громадського порядку в ході їх здійснення. Неузгоджені громадські заходи чи заходи, цілі яких свідомо спрямовані на підрив суспільної безпеки та громадського порядку, а також перешкоджають нормальному функціонуванню органів державної влади, об'єктів транспортної інфраструктури, що не відповідають вимогам побудови демократичної держави. Здатність органів публічної влади української держави ефективно їм протидіяти підтверджується великою практикою застосування заходів адміністративного переконання та примуси у ситуаціях проведення таких заходів, які мали місце у багатьох суб'єктах України. Разом з тим, попереджувальні і каральні засоби адміністративно-правової протидії правопорушенням у сфері громадської безпеки та громадського порядку не повинні паралізувати реалізацію права громадян свободу зборів. Вони повинні повністю відповідати вимогам законності. 4 Діяльність законодавчих органів держави також покликана забезпечити гарантовану – без зайвих адміністративних бар'єрів – можливість здійснення цього права. Слід зазначити і посилення адміністративно-каральної політики держави, що потребує відповідної наукової оцінки. Зазначені обставини актуалізують питання адміністративно-правової протидії правопорушенням у сфері суспільної безпеки та громадського порядку в умовах підготовки та здійснення публічних заходів та створюють, безсумнівно, потребу у науковому осмисленні відповідних нормативних нововведень та сучасної правозастосовної практики, у тому числі з проблемних позицій застосування суб'єктами адміністративної юрисдикції заходів адміністративного примусу у разі порушення відповідних правил. Метою дослідження виступає доктринальний аналіз нормативних, теоретичних та організаційних проблем застосування адміністративноправових засобів протидії правопорушенням у сфері суспільної діяльності безпеки та громадського порядку в умовах підготовки та здійснення громадських заходів, вироблення пропозицій, спрямованих на вдосконалення законодавства про публічні заходи та інші нормативні акти, а також на підвищення ефективності діяльності щодо застосування заходів адміністративного примусу до організаторів та учасників публічних заходів. Мета дослідження зумовила постановку та вирішення наступних завдань: - Дослідження теоретичних підходів до визначення понять «суспільний порядок» та «суспільна безпека» в контексті їх забезпечення в умовах організації та проведення громадських заходів; - Аналіз Законів та інших нормативних актів, що регулюють адміністративно-правову протидію правопорушенням у сфері громадської безпеки та громадського порядку в умовах підготовки та здійснення публічних заходів; - Визначення поняття адміністративно-правових засобів протидії правопорушенням у сфері громадської безпеки та громадського порядку в умовах підготовки та здійснення публічних заходів; 5 - Встановлення системи органів публічної влади та недержавних суб'єктів, які беруть участь у забезпеченні суспільної діяльності безпеки та громадського порядку в умовах підготовки та здійснення громадських заходів; - Дослідження системи заходів адміністративного попередження, застосовуваних в умовах підготовки та здійснення публічних заходів; - Дослідження системи заходів адміністративного припинення порушень громадської безпеки та громадського порядку в умовах підготовки та здійснення публічних заходів; - Дослідження заходів адміністративної відповідальності, що застосовуються у разі порушення громадської безпеки та громадського порядку з умови підготовки та здійснення публічних заходів; - Розробка пропозицій, спрямованих на вдосконалення нормативноправових актів, які встановлюють порядок застосування заходів адміністративного примусу до організаторів та учасників публічних заходів. Теоретична та практична значущість дослідження. Результати цієї магістерської праці можуть бути використані в подальших дослідженнях як власне питань застосування адміністративно-правових засобів протидії правопорушенням у сфері суспільної діяльності безпеки та громадського порядку в умовах підготовки та здійснення публічних заходів, а також проблем адміністративного примусу загалом. У магістерській праці є висновки та пропозиції, розраховані на їх облік національним законодавством при вдосконаленні нормативних актів про публічні заходи, а також закони, що регулюють правове становище суб'єктів, які забезпечують громадський порядок та громадську безпеку під час їх проведення.
Keywords: Публічне управління; Охорона громадського порядку; освітні та виховні аспекти