Селен та його моделюючий вплив на організм молодняку гусей : ст. - Соболєв, О. І.; Гутий, Б. В. та ін.; гуси (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
Сьогодні значно зросло число показників, за якими контролюється мінеральне живлення сільськогосподарської птиці. Проте фізіологічна потреба різних видів сільськогосподарської птиці в деяких мінеральних елементах, що виконують важливі біохімічні функції в організмі, ще остаточно не встановлена. Це стосується і такого біотичного елементу, як Селен. Включення Селену до складу комбікормів для молодняку сільськогосподарської птиці змінює спрямованість фізіолого-біохімічних процесів в організмі та поліпшує обмін речовин і, як наслідок, сприяє підвищенню їх живої маси, життєздатності, конверсії корму, забійних і м’ясних якостей, поліпшенню органолептичних показників м’яса, його амінокислотного складу, харчової та біологічної цінності. З метою поглиблення і розширення сучасних уявлень про біологічну роль Селену, його вплив на продуктивні якості та інтер’єрні показники молодняку гусей у постембріональний період онтогенезу нами були проведені комплексні наукові дослідження. Одним із завдань було вивчення причинно-наслідкового взаємозв’язку між рівнем споживання молодняком гусей Селену з кормом та досліджуваними показниками. Експериментальні дослідження проведені на гусенятах горковської породи. Годівля гусенят з добового до 75-денного віку здійснювалася повнораціонними комбікормами, що збалансовані за основними поживними та біологічно активними речовина- ми, відповідно до існуючих норм. Гусенята першої контрольної групи не отримували добавку Селену в комбікорм. Птиці дослідних груп (2–4) у комбікорми додатково вводили різну кількість Селену, відповідно 0,2 мг/кг, 0,3 та 0,4 мг/кг. При проведенні кореляцій- ного аналізу одержаних експериментальних даних встановлено, що між господарсько корисними та інтер’єрними ознаками, що входили в аналіз, мають місце різні рівні й напрями взаємозв’язку, які можуть змінюватися залежно від вмісту Селену в комбікормах для молодняку гусей. Запропоновано схему моделюючого впливу Селену на організм молодняку гусей, що вирощується на м’ясо.
Keywords: селен; гуси; вплив селену; комбікорми