Вплив гетерозису на медову продуктивність карпатських бджіл : ст. - Ковальський, Ю. В.; Керек, С. С.; Федак, В. В.; Ковальська, Л. М.; Дружбяк, А. Й.; Вовкун, Я. М.; Клим, О. Я.; Головач, П. І. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
Отримання максимальної кількості продукції залежать від ефективності селекційно-племінної роботи по удосконаленню існуючих, створення нових типів, ліній, а також від раціонального використання генофонду бджіл в регіональних системах розведення і гібридизації. Використання з цією метою внутрішньопородних гібридів дає можливість, поряд із підвищенням продуктивності, зберегти в чистоті породу бджіл, що також має надзвичайно важливе значення. Поряд з цим, не існує небезпеки прояву негативного впливу розщеплення ознак у нащадків наступних поколінь, що часто спостерігається при використанні міжпородних помісей. Тому метою роботи було вивчення закономірностей і механізмів гетерозису для розведення медоносних бджіл і отримання максимальної кількості продукції. Вирощування маток, які давали гібридне потомство різного походження, здійснювалось в умовах Карпатської зони Закарпаття на пасіках відділу селекції і репродукції карпатських бджіл Національного наукового центру “Інститут бджільництва ім. П. І. Прокоповича”. На основі експериментальних досліджень проведена комплексна оцінка поєднань медоносних бджіл на прикладі “Вучківського” і “Колочавського” типів та їх вихідних форм за різних кліматичних умов. Вивчені морфологічні, біологічні особливості, кількісні характеристики медової продуктивності міжтипових гібридів карпатських бджіл. Теоретична цінність роботи полягає в тому, що виведення внутріпородних типів на основі розробленої методики і впровадження ефективної технології розмноження бджолиних сімей, дозволяє забезпечити збереження і відтворення популяції карпатських бджіл. Явище гетерозису досліджували в результаті схрещування різних типів карпатських бджіл виходячи з результатів порівняльної оцінки “Вучківського” і “Колочавського” типів. При цьому, розширено дані щодо їх використання, цінності та природної резистентності в різних кліматичних умовах. При цьому нащадки, відносно батьків, відрізняються підвищеною медовою продуктивністю на 40,1–45,2 %. Виробництво маток, міжтипових чистопородних карпатських бджіл є значним резервом підвищення продуктивності пасік, в першу чергу в зоні їх чистопородного розведення і, на відміну від міжпородних помісей не несе загрози метизації породи.
Keywords: медоносні бджоли; бджоли; гетерозис; продуктивність бджіл