Удосконалення окремих ланок технологічного процесу виробництва біоетанолу: кваліф.роб....магістра - Ризік, Р. Т. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
Дана робота сконцентрована на питаннях розвитку відновлюваних джерел енергії, зокрема на біопаливі. Серед рідких біопалив, біоетанол посідає чільне місце завдяки своїй високій екологічній безпеці, технологічній адаптивності та потенціалу до широкого використання у транспортному секторі. Біоетанол є продуктом мікробіологічного бродіння вуглеводневої сировини, і його промислове виробництво розглядається як перспективний напрям зменшення залежності від викопних палив. У роботі було розглянуто комплекс питань, що стосуються сировинної бази, технологічних процесів виробництва біоетанолу, а також інноваційних підходів до вдосконалення окремих ланок технологічного циклу. Одним з основних викликів, що постають перед виробництвом біоетанолу, є забезпечення доступності та ефективного використання сировини. Сучасні тенденції свідчать про значне розширення спектру сировинних ресурсів – від традиційних зернових культур до неперетравних лігноцелюлозних матеріалів, таких як солома, деревина та аграрні відходи. Це дає змогу мінімізувати конкуренцію з продовольчим сектором, знижує вартість палива і підвищує екологічну безпеку виробництва. Україна, як аграрна держава, має значний потенціал у розвитку виробництва біоетанолу. Розвинена сільськогосподарська інфраструктура, велика кількість залишкової біомаси (солома, кукурудзяні стебла, буряковий жом, лушпиння), наукові розробки у сфері мікробіології та хімії дають змогу впроваджувати високотехнологічне біопаливне виробництво. Однак для цього необхідно системно підходити до удосконалення технологічних етапів виробництва, включаючи локалізацію обладнання, підготовку кадрів, розробку державних програм підтримки, а також проведення ґрунтовних досліджень. Зі зростанням попиту на відновлювані джерела енергії актуальним напрямком є інновації у виробництві біоетанолу, що стали критично важливими для підвищення ефективності, зменшення собівартості продукції та зниження екологічного навантаження. Удосконалення існуючих та розробка нових технологій дозволяє переходити від традиційного виробництва першого покоління до більш стійких і рентабельних підходів другого і третього покоління.
Keywords: біоетанол, раси дріжджових клітин, меляса, мелясне сусло, біопалива ІІ покоління, поживне середовище, анаеробна ферментація, культивування, технологічний процес, апаратурне забезпечення