Розробка технології йогурту з використанням концентрату молочної сироватки для спортивного харчування : кваліф. роб. магістра - Гущин, А. І. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Посилення тенденції до здорового способу життя в Україні призвело до того, що споживачі стали приділяти більше уваги правильному режиму та раціону харчування. Внаслідок чого виріс інтерес до споживання продуктів спеціального призначення, збагачених певними функціональними інгредієнтами. У нашій країні спорту приділяється величезна увага в державному масштабі, оскільки фізична діяльність є сильним чинником оздоровлення організму, вона сприяє боротьбі з «хворобами цивілізації», що є наслідком автоматизації виробництва, розвитку транспортних засобів. Для спортсменів різного віку необхідне спеціальне харчування. Для цього необхідно розробляти нові спеціалізовані продукти, які мають велике значення для здоров'я та досягнення високих спортивних результатів. Внаслідок чого розробка технології кисломолочного продукту, що містить функціональні інгредієнти, що регулюють мікроекологію органів та систем організму людини, а також спеціальних речовин, що рекомендуються для спортивного харчування, має актуальне значення у межах вирішення соціальної проблеми організації здорового харчування населення.
Keywords: йогурт, білкова добавка, технологія, властивості, органолептичні показники, енергетична цінність