Evaluation morphofunctional state of broiler chickens body's under the application of various doses of Combiiod: ст. - Zhyla, М. at all; Kotsyumbas, H. I.; Stronskyi, Yu. S. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Однією з ключових та обов'язкових передумов для створення та апробації нових ветеринарних препаратів, як у контексті національного законодавства, так і вимог Міжнародного співтовариства щодо реєстрації ветеринарних лікарських засобів, є клінічні дослідження відповідно до положень «Належної клінічної практики» (GCP). Це стосується, перш за все, лікарських засобів з новою речовиною, фармакологією та ефективністю, які ще не вивчені. Технологія вирощування птиці вимагає використання ветеринарних препаратів не лише для профілактики інфекційних захворювань, але й для покращення метаболічних функцій та корекції резистентності організму. Одним із пріоритетних завдань є забезпечення повноцінної роботи травної системи, оскільки вона залежить від засвоєння організмом поживних речовин, необхідних для росту птиці.Серед птахоферм існує значний інтерес до препаратів з антибактеріальною, загальностимулюючою дією та кокцидіостатиками, особливо до тих, що не мають періоду елімінації. Компанія ТОВ «Бровафарма» розробила нову форму препарату на основі повідон-йоду та селеніту натрію для перорального застосування птиці з метою лікування та профілактики захворювань, спричинених бактеріями, вірусами, міксоміцетами, найпростішими організмами, чутливими до йоду, та для метаболічних захворювань.
Keywords: повідон-йод, клінічні дослідження, безпека, птиця, гематологічні та біохімічні показники, морфологія