Використання принципів поверхневої анатомії при підготовці фахівців з фізичної терапії та реабілітації: ст. - Галюк, У.М. та ін.; Івасик, Н. О.; Ковальчук, С. М. (Національний фармацевтичний університет, 2023)
В даній роботі представлено послідовне пальпаторне і описове дослідження кісткових орієнтирів в ділянці верхньої кінцівки, що ґрунтується на принципах прижиттєвої поверхневої анатомії. Наводяться основні правила проведення пальпації м’яких тканин, кісток, суглобів, а також алгоритм пальпації ліктьового суглоба, який дозволяє оцінити поверхневі анатомічні структури, болючість, набряк, деформації і функціональні зміни. Практичне застосування знань кісткових орієнтирів поверхні тіла людини є необхідним доповненням навчальних дисциплін, а саме: анатомії, фізіології людини і захворювань опорно-рухового апарату при підготовці фахівців з фізичної терапії та реабілітації. Прижиттєва поверхнева анатомія тіла людини займає почесне місце при підготовці спеціалістів з фізичної терапії та реабілітації. Поранення кінцівки, як найменш захищеної анатомічної ділянки, складає до 70% від усіх пошкоджень у часи військових конфліктів.На даний час, проведено порівняння оцінювальних шкал функції ліктьового суглоба, що об’єднуються за 2 параметрами: оцінка функції за руховими тестами та визначення ступеня больового синдрому. На сьогодні, коли невпинно зростає кількість пацієнтів з пошкодженням верхньої кінцівки (ВК), як травми воєнного стану в Україні, військовослужбовців з пораненнями ВК, виникає нагальна потреба доповнити навчальні дисципліни з анатомії, фізіології людини і захворювань опорно-рухового апарату (ОРА) елементами поверхневої анатомії, з послідовним визначенням кісткових орієнтирів, критеріїв при проведенні пальпації суглобів і алгоритмом їхнього дослідження.
Keywords: поверхнева анатомія, кісткові орієнтири, пальпація суглобів, верхня кінцівка, фізична терапія та реабілітація