Розроблення кисломолочного напою із солодом для посилення лактаційної функції : кваліф. роб. ... магістра - Шалаєва, А. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Молоко є складною фізіологічною рідиною, яка одночасно забезпечує поживними речовинами та біологічно активними компонентами, які сприяють успішній постнатальній адаптації новонародженої дитини шляхом стимуляції клітинного росту та травного дозрівання, встановлення симбіотичної мікрофлори та розвитку лімфоїдних тканин кишечника. Кількість, сила та важливість біологічно активних сполук у молоці та особливо в кисломолочних продуктах, мабуть, більші, ніж вважалося раніше. До їх складу входять певні вітаміни, специфічні білки, біоактивні пептиди, олігосахариди, органічні (в тому числі жирні) кислоти. Деякі з них є звичайними компонентами молока, інші виникають в процесі травлення або бродіння. Кисломолочні продукти та пробіотичні бактерії зменшують засвоєння холестерину. З’являється все більше доказів ролі, яку молочні білки відіграють у регуляції насичення, споживання їжі та метаболічних розладів, пов’язаних із ожирінням. Молочні білки, пептиди, пробіотичні молочнокислі бактерії, кальцій та інші мінерали можуть значно знизити артеріальний тиск. Молочний жир містить ряд компонентів, що володіють функціональними властивостями. Сьогодні термін функціональні харчові продукти використовується для опису харчових продуктів або харчових інгредієнтів, які забезпечують користь для здоров’я, окрім задоволення основних потреб у харчуванні, завдяки своїм фізіологічно активним харчовим компонентам (тобто біоактивним сполукам або біоактивним харчовим компонентам).
Keywords: кисломолочні напої, солодове молоко, йогурт, органолептичні показники, фізико-хімічні показники, економічна ефективність, рентабельність