Параметри пластичності та стабільності курей-несучок за взаємодії «генотип × середовище» : ст. - Хвостик, В. П.; Паскевич, Г. А.; Фіялович, Л. М. (Сумський національний аграрний університет ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, 2024)
У статті наведено результати досліджень з оцінки полігенно детермінованої кількісної ознаки «несучість» за впливом взаємодії «генотип × середовище» на комплексний генетичний матеріал курей. Виконували м’ясо-яєчні кури вихідної материнської форми вітчизняної селекції, нащадки першого і другого поколінь різного генезису, покращені синтетичні популяції. Несучість курей дослідних груп визначали протягом семи місяців несучості. За допомогою двофакторного дисперсійного аналізу встановлено вірогідний вплив генотипової приналежності (Р < 0,05) та місяця яйцекладки (Р < 0,001) на рівень прояву несучок досліджуваних груп. Вірогідна різниця в градації факторів «кондиції» дала змогу оцінити показники пластичності та стабільності досліджуваних груп птахів. Коефіцієнт регресії (bi) характеризує середню реакцію групи особин на зміну умов зовнішнього середовища, тобто їх пластичність, що дає змогу прогнозувати мінливість ознаки в досліджуваних умовах. Високі біпоказники свідчать про більш значну реакцію групи курей на зміну умов зовнішнього середовища під впливом діючих факторів. Тобто, чим більше значення bi, тим крутіша лінія регресії і тим чутливіша група до змін умов утримання. Нульове або близьке до нуля значення bi свідчить про те, що угруповання погано реагує на зміну умов навколишнього середовища (у нашому випадку місяці яйцекладки). Аналіз пластичності дає змогу виявити генотипи птахів зі значною пристосованістю до змін умов середовища. Більш пластичними в несучості були кури-несучки створеної синтетичної популяції, потомство першого покоління різного генетичного походження, кури F2 групи «К-51». Це свідчить про найменшу реакцію цього птаха на зміну умов середовища. Менш пластичними за цією ознакою були птахи «Росс» груп «К-22» і «К-32» різних поколінь і вихідної материнської форми F10; тобто були більш чутливими до впливу активних факторів. Варіант стійкості (S2i) ознаки показує, наскільки достовірно селекційна ознака досліджуваної групи птахів відповідає пластичності, оціненій за коефіцієнтом регресії. Чим ближче показники S2i до нуля, тим менше емпіричні значення характеристики відрізняються від теоретичних значень, розташованих на лінії регресії. Високою несучістю (S2i=2,42 – 2,65) відзначалися кури типу «Росс» другого покоління груп «К-22» і «К-32» . Найменш стабільними за цією полігенною ознакою виявилися кури “Кобб” груп “К-51” та “К-5” (S2i=6,01 –9.53). Гібриди першого покоління характеризуються кращою несучістю, ніж материнські.
Keywords: кури; несучість; генотип курей