Ціннісно-нормативна характеристика публічного управління : ст. - Ганущин, С. Н. (ВД "Гельветика", 2023)
Досліджено ціннісно-нормативну характеристику публічного управління. З’ясовано, що сьогодні відбуваються активні та глибинні зміни в публічному управлінні, які спрямовані на досягнення вищої ефективності та конкурентоспроможності управління загалом. Зростання швидкості та складності соціально-економічних процесів у сучасному демократичному суспільстві призводить до того, що уряди багатьох розвинених країн дедалі більше усвідомлюють необхідність розширення транспарентності, публічності діяльності державних структур, переходу від ієрархічного механізму прийняття рішень та передачі інформації, заснованої на протиставленні держави та громадян (як керуючих і керованих), до зрозумілого, оперативного та відкритого для суспільства механізму розроблення, прийняття, реалізації тактичних і стратегічних рішень. Щобільше, здійснюється безпосереднє, постійне залучення (у різних формах участі) активних представників громадянського суспільства до процесів управління. Зміщення акцентів, від односпрямованого функціонального підходу у бік інтеракції, призводить до розгляду процесу публічного управління як результату комплексної взаємодії, багатоетапних інтеграцій та інтеракцій між державою та суспільством. Обґрунтовано, що доступність інформації про дії органів влади ‒ не єдиний напрям реалізації партисипативного підходу до публічного управління. Сучасна світова практика в галузі партисипативної спрямованості діяльності держави орієнтована на забезпечення комфортності і високої якості життя населення, дуже широка і охоплює безліч тем і напрямів реалізації, які уряди країн обирають як пріоритетні.
Keywords: людина, громадянин, громадянське суспільство, держава, аксіологія, суспільні цінності, публічне управління