Relationship Between Globulins in the Late Dry Period with Biochemical Parameters, Fertility and Culling of Cows within 90 Days after Calving: ст. - Kraevskiy, A. at all; Stefanyk, V.; Basarab, T. (Поліський національний університет, 2022)
Хвороби перехідного періоду у корів та їх вибракування після отелення привертають значну увагу. Тому рання діагностика та прогнозування патологічних процесів у перехідний період у корів за допомогою біохімічних маркерів залишається актуальним. Метою цього дослідження було з'ясувати зв'язок між рівнем глобулінів у пізньому перехідному періоді та біохімічними показниками, а також рівнем запліднення та вибракування корів протягом 90 днів після отелення. Сироватку крові корів основного стада досліджували за 10-15 днів до отелення, на основі чого тварин умовно розділили на три групи (з ознаками гіпогаммаглобулінемії (менше 30 г/л)), а також з нормальним та підвищеним (більше 40 г/л) рівнем глобулінів. Окрім показників білково-азотного обміну, у сироватці крові також визначали ферментативну активність, а стан вуглеводно-ліпідного, мінерального та вітамінного обміну оцінювали за допомогою біохімічних, хроматографічних та спектрофотометричних методів дослідження. Було виявлено, що у корів з гіпоглобулінемією спостерігалася значно нижча активність аспарагінової трансамінази, а також відмінності у вуглеводно-ліпідному обміні (високий рівень глюкози та знижена концентрація ліпопротеїнів високої щільності). Крім того, у цих корів було виявлено зниження вмісту магнію, а також міді. Отримані результати можуть бути використані практичними фахівцями та науковцями для планування та дослідження ефективності профілактичних заходів щодо покращення безпеки корів та їхньої репродуктивної здатності у післяотельний період.
Keywords: перехідний період, післяпологова патологія, глобуліни, біохімічні параметри, мінеральний обмін, репродуктивна здатність