Моделювання економічної ефективності вирощування свиней у сільськогосподарських підприємствах : ст. - Максим, B.; Чемерис, B.; Душка, B.; Дадак, О.; Мартинюк, У. (Institute of Eastern European Research and Consulting, 2022)
В умовах зростання світових цін на основні види кормів та енергоносіїв, що стало наслідком повномасштабної війни, в яку охоплена Україна, усе частіше набувають поширення кризові явища в секторі свинарства, які характеризуються різким скороченням поголів’я тварин й обсягів виробництва продукції, зокрема і через низький рівень економічної ефективності функціонування сільськогосподарських підприємств і значні інвестиційні ризики. Проблема поглиблюється зростанням імпорту свинини, що негативно впливає на продовольчу безпеку й економічну стійкість держави та є наслідком відносно низької конкурентоспроможності української свинини на внутрішньому ринку через вищу її собівартість і ціну. Рівень економічної ефективності виробництва та реалізації продукції є вагомим чинником конкурентоспроможності українського свинарства та потребує проведення комплексних досліджень, зокрема щодо визначення й обґрунтування основних резервів підвищення прибутковості цього напряму тваринництва.
Keywords: економічна ефективність. оптимізація. свинина, валовий прибуток підприємства