Хімія наркотичних анальгетиків як лікарських засобів: кваліф. роб. магістра - Стибель, Т. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
Незважаючи на суттєві досягнення в створенні нових лікарських засобів, проблема лікування гострого та хронічного болю залишається актуальною. Це пов'язано, перш за все, із зростанням кількості оперативних втручань, захворювань різного генезу, зокрема онкологічних, а також техногенних аварій та катастроф, терористичних актів тощо. Окрім хворих на рак, від болю страждають інші пацієнти, у тому числі ті, що живуть з ВІЛ, туберкульозом або мають різні інфекції або хвороби, та можуть відчувати сильний гострий або хронічний біль. Для усунення болю різного походження використовуються три основні групи препаратів. До них належать наркотичні анальгетики, місцеві анестетики, нестероїдні протизапальні засоби. Найбільш поширеними є наркотичні анальгетики. В значній мірі ефективність знеболення зумовлена правильним вибором медикаментозних фармакологічних засобів, раціональне призначення препарату на підставі врахування патогенезу болю, а також динамічної оцінки інтенсивності болю. Незважаючи на наявність великої кількості різних анальгетиків, застосування морфіну гідрохлориду та його синтетичних аналогів складає основну частку знеболювання у хворих із післяопераційним болем, при травматичних ушкодженнях, опікових травмах, пологовому болю. Тому знання номенклатури, принципів дозування, уміння розбиратися в механізмах дії на молекулярному рівні, особливостях фармакодинаміки, вирішувати питання раціонального застосування і взаємозаміни лікарських засобів з групи наркотичних анальгетиків є необхідними для фахової практичної діяльності сучасного кваліфікованого провізора та лікаря. Проведено порівняльну характеристику наркотичних анальгетиків з різних хімічних груп. Систематизовано методи їх одержання та синтезу, якісного та кількісного аналізу, досліджено особливості фармакологічної дії, встановлено певні закономірності в контексті залежності «структура - активність».
Keywords: лікарські засоби, анальгетики, наркотичні речовини, гострий біль, хронічний біль, анестетики, протизапальні засоби, синтез