Проєктне інвестування в умовах невизначеності та ризику: ст. - Табацкова, Г. В.; Минiв, Р. М.; Залевський, Ю. О. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
Оцінка ефективності проєкту завжди включає попередню оцінку наслідків його реалізації, виражених у грошових або ресурс них потоках. Таким чином, це форма прогнозування, яка вносить елемент невизначеності в результати оцінки. Невизначеність стосується неповноти та неточності інформації про умови реалізації проєкту. Таким чином, поняття «невизначеності», неза лежно від її причин, застосовується до умов реалізації проєкту і, як наслідок, до його витрат, результатів та показників ефекти вності. Під ризиком розуміється можливість виникнення умов, які призведуть до негативних наслідків для учасника проєкту. Слід зазначити, що поняття ризику, на відміну від невизначеності, є суб'єктивним. Ризик є важливою складовою в оцінці інвестиційних можливостей. Інвестори вважають нижчий ризик при інвестуванні більш прибутковим. Чим нижчий інвестиційний ризик, тим вигідніша інвестиція. Однак, чим вищий ризик, тим краща дохідність. У процесі розробки кожен проєкт проходить кілька етапів. Ці етапи в сукупності називають життєвим циклом проєкту або тривалістю життя, що є періодом від початку проєкту до його завершення. Кожен етап має свої ризики, і перед оцінкою інвестиційного проєкту в цілому важливо провести оцінку ризиків на кожному етапі життєвого циклу. Початковий етап моделі передбачає визначення цілей та завдань інвестиційного проєкту, тоді як другий етап – визначення графіка та обсягу фінансування. Третій етап включає формування команди, встановлення кон тактів, закупівлю обладнання, сировини та матеріалів, укладання договорів будівництва будівель та споруд тощо. Наступний етап безпосередньо пов'язаний із запуском проєкту та організацією виробничих та розподільчих ланцюгів. Заключний етап жит тєвого циклу інвестиційного проєкту передбачає ліквідацію підприємства. Аналіз чутливості, який використовується для вимірю вання ризику, визначає фактори, що мають найбільший вплив на поточну вартість, та кількісно оцінює цей вплив. Ефективний аналіз інвестиційних ризиків вимагає поєднання формального підходу та емпіричних методів. Для оцінки інвестиційного проєкту в умовах ризику та невизначеності необхідно враховувати всі напрямки, які можуть вплинути на результат проєкту.
Keywords: проєкт, інвестування, невизначеність, ризик, ефективність, модель, фактори, аналіз, методи оцінки