Методика відбору собак для потреб кінологічних підрозділів сектору безпеки і оборони України : ст. - Серховець, С. В.; Мазур, Н. П. та ін. (Національна академія Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
У статті розглянуто основні критерії та показники відбору собак для службових потреб кінологічних підрозділів складових сектору безпеки і оборони України. За результатами аналізу вітчизняного та зарубіжного досвіду застосування різних методик відбору службових собак виокремлено проблемні питання селекції собак для службових потреб. Проведено аналіз міжнародного досвіду діяльності кінологічних підрозділів (на прикладі кінологічних підрозділів США, Іспанії, Німеччини) щодо організації селекції собак для виконання службових завдань та опрацьовано основні шляхи його впровадження в умовах системи кінологічного забезпечення складових сектору безпеки і оборони Україні. На основі детального аналізу вимог керівних документів, які визначають порядок організації діяльності кінологічних підрозділів, спеціальної та фахової літератури, розкрито основні методичні рекомендації щодо організації відбору собак з метою подальшого їх використання у племінній справі та підготовці за відповідною спеціалізацією (спеціальні, розшукові, вартові, розшуково-штурмові, мінно-розшукові). Запропоновано узагальнений підхід та варіант удосконаленої методики для визначення придатності собаки для службового використання, основними складовими якої є оцінювання фізіологічного стану основних систем організму собаки, екстер’єру та конституції, нервової системи, фізичної витривалості та робочих якостей собак. Методика тестування собак на визначення їхньої придатності до службового використання передбачає два етапи: первинний – тестування собак за відповідними розділами, яке проводиться у день прибуття до Кінологічного навчального центру або у день прибуття комісії з відбору собак до власника собаки (розділ А “Оцінювання фізіологічного стану”, розділ Б “Оцінювання нервової системи собак та ступеня соціалізації”, розділ В “Оцінювання робочих якостей собак” – враховується напрям подальшого використання (спеціалізація), розділ Г “Оцінювання собак за екстер’єром та конституцією” – за потреби); повторний етап – повторне тестування за алгоритмом першого етапу (розділ А – за потреби), яке проводиться на 2–4 день. Перевірку відповідності стандарту породи рекомендується здійснювати шляхом оцінювання основних показників собаки за екстер’єром та конституцією. Під час відбору за окресленим критерієм обов’язковою умовою є урахування майбутнього призначення собаки, зокрема використання у племінній справі або для службового дресирування. У випадку відбору собак з метою їх подальшого використання у підрозділах відтворення службових собак як племінних, показники їхньої придатності будуть вищими та повинні задовольняти основні вимоги, які висуваються кінологічними підрозділами (племінна цінність, міцний тип конституції та нервової системи, оцінки за екстер’єром не нижче “добре” та “дуже добре”).
Keywords: службові собаки; собаки; кінологічні підрозділи