Анатомія сільськогосподарських тварин : навч. посіб. - Присяжнюк, В. Я. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Анатомія вивчає форму і будову організму та окремих його органів. Анатомія сільськогосподарських тварин, поряд з іншими біологічними науками (ембріологія, гістологія, зоологія, фізіологія), є теоретичною ос-новою зооінженерії та ветеринарії. Вивчення анатомії на біолого-технологічному факультеті розраховано в основному на самостійну працю студентів. Лекційні і лабора-торні заняття ставлять за мету лише узагальнення матеріалу, з’ясування на лекціях найбільш складних питань еволюційного розвитку окремих органів та їх систем, засвоєння під час лабораторних занять будови і взаєморозміщення внутрішніх органів тощо. Методичні рекомендації акцентують увагу студентів на вивчення анатомії на натуральних препаратах, скелетах, стендах-тренажерах, що значно полегшує засвоєння програмного матеріалу з анатомії сільськогосподарських тварин. Щодо засвоєння програмного матеріалу окремих розділів з анатомії сільськогосподарських тварин, то спочатку з’ясовують загальну схему будови системи органів, а пізніше детально вивчають окремі органи, виділяючи в їх будові головне і другорядне.
Keywords: органи руху, органи шкірного покриву, органи травлення, органи дихання, органи сечовиділення, органи розмноження, нервова система, органи чуттів, органи крово- і лімфообігу, анатомія птахів