Морально-етичний аспект свободи волі в інформаційну добу сьогодення : ст. - Голубовська, О. В. (Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», 2024)
Актуальність проблеми визначається тим, що саме в сучасних реаліях інформаційно-технологічного поступу поняття свободи волі набуває особливого значення в процесі становлення, самовизначення, самореалізації людини. При цьому, морально-етичний аспект свободи волі, як індикатор визначає сутність людини, її внутрішню змістовність. Дискусії щодо існування свободи волі тривають дотепер, а пов’язане з нею питання несення моральної відповідальності є одним із найголовнішим. Сучасний динамічний світ вимагає від нас швидкого прийняття оптимальних рішень для усунення проблем людства, «бути в моменті». Саме в інформаційну добу сьогодення значно зросли небезпека атомної війни, екологічна криза та інші проблеми людства, чому сприяла низька моральність суспільства. Тому зараз виникла ситуація, в якій люди, завдяки, спільній небезпеці, змушені взяти на себе відповідальність. Для збереження існування та продовження еволюції людству необхідно організувати відповідальність за наслідки (побічні наслідки) своїх колективних дій у планетарному масштабі. Це неможливо без попереднього усвідомлення кожною окремою людиною доцільності нагальної необхідності врятування життя на нашій планеті. .
Keywords: людина, мораль, моральність , свобода волі, відповідальність, етика, макроетика