Несучість і якість інкубаційних яєць племінних гусей за різних рівнів лізину у раціонах : кваліф. роб. бакалавра - Додь, І. О. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
Годівля високозасвоюваними кормами за дотримання рекомендованих умов вирощування сприяє поліпшенню швидкості росту птиці та зниженню смертності. Однак у яйці кількість поживних речовин обмежена, тож до моменту виведення запаси фосфору, цинку, заліза і міді майже повністю витрачаються. Амінокислоти самі по собі є незамінними поживними речовинами, а вміст окремих із них – важливіший показник білкового живлення, ніж загальна кількість протеїну. Замінні амінокислоти можуть бути синтезовані в організмі тварини, а за нестачі хоча б однієї із незамінних амінокислот рівень синтезу протеїну буде обмеженим. Дефіцит будь-якої з незамінних амінокислот може бути заповнений їх синтетичною добавкою або поєднанням повноцінних протеїнів. Відомо, що раціони птиці, складені на основі кормів рослинного походження, часто мають дефіцит за такими незамінними амінокислотами як лізин, метіонін і треонін.
Keywords: племінні гуси, несучість і якість інкубаційних яєць, рівень лізину, раціон для гусей