Технологія виробництва молока та шляхи її удосконалення в умовах ФГ «ГАЛСТЕДАН» Луцького району Волинської області : кваліф. роб. бакалавра - Загоруйко, Ю. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Основна мета сільського господарства – забезпечити населення продуктами харчування та промисловість сільськогосподарською сировиною. Всебічний розвиток сільського господарства, в тому числі тваринництва, частково задовольняють потреби населення в харчуванні. Загалом на долю тваринництва припадає більше половини валової і 60% товарної продукції. І кожна галуз в тваринництві відрізняється за віком і статтю, віковими виробничими групами із умовами утримання. Для зміни та вдосконалення великої рогатої худоби покращити існуючі та створити нові породи. І все це залежать від рівня племінної роботи, методів відбору і підбору тварин, умов їх годівлі і утримання. Для цього необхідно також враховувати рентабельність сільськогосподарського виробництва, яка в першу чергу визначається правильністю співвідношень галузей рослинництва і тваринництва, а також певним вибором видів порід сільськогосподарських тварин для розведення у відповідності до спеціалізації господарства.
Keywords: екстер’єр корів різних ліній, молочна продуктивність, чорно-ряба порода, оцінка молока