Оцінка безпечності та обґрунтування допустимого вмісту 17β-естрадіолу в молоці-сировині коров’ячому : дис. ... д-ра філос.за галуззю знань 21 ‒ Ветеринарія, спеціальність 211 – Ветеринарна медицина - Кочетова, Г. С. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2023)
Оцінка безпечності молока є важливим завданням для забезпечення населення корисними повноцінними молочними продуктами. Споживання молочних продуктів, що містять високі рівні естрогенів викликає занепокоєння у науковців різного профілю через те, що існує пряма залежність між хронічним впливом естрогенних гормонів і поширеністю різного виду онкологічних захворювань. Серед стероїдних гормонів 17β-естрадіол є найбільш біологічно активним. Відповідно до вимог Комісії Codex Alimentarius максимальна кількість зовнішнього естрадіолу, що надходить в організм разом з харчовими продуктами, не повинна перевищувати 50 000 пг/кг/добу. Аналіз українських нормативних документів виявив, що контроль молока-сировини, що поступає на переробку за вмістом 17ß-естрадіолу не передбачено. Водночас з молоком та молочними продуктами надходить приблизно 60-80 % естрогенів від усіх харчових продуктів. Отже, зважаючи на значний вплив високих концентрацій естрогенів на організм споживачів на даний час повною мірою не обґрунтовано кількісні безпечні рівні 17β-естрадіолу у молоці та молочних продуктах, враховуючи інтенсивні технології отримання молока. Тому проведення системних досліджень з врахуванням впливу максимальної кількості чинників на вміст 17β-естрадіолу у молоці сирому є перспективним та актуальним. Це дозволить на науковій основі визначити максимальну допустиму кількість даного природного гормону у молоці-сировині при передачі на переробку.
Keywords: молоко-сировина; естрогенні гормони в молоці