Розробка складу і технології спрею з ліофілізованим екстрактом листя шавлії лікарської: кваліф. роб. ... магістра - Єрмаченко, А. О. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
В результаті вивчення органолептичних та фізико-хімічних властивостей експериментальних спреїв встановлено, що усім вимогам ДФ України та ДСТУ 4186: 2003 відповідає спрей, до складу якого входить 1% ліофілізований екстракт листя шавлії лікарської, пропіленгліколь, ксилітол, етанол 96%, олія м’яти перцевої та вода очищена. Дозу лікарської речовини і кількості допоміжних та корегуючих речовин спрею вибрано згідно з довідковими даними літератури та врахуванням їх сумісності. Для запропонованого нами складу спрею опрацьовано технологічну схему виробництва в лабораторних умовах, проведено специфічні якісні реакції на лікарські та допоміжні речовини, видозмінено перманганатометричну методику кількісного визначення ліофілізованого екстракту листя шавлії лікарської (за вмістом дубильних речовин) у спреї. Відносна похибка кілкісного визначення дубильних речовин становить ± 5,28%. Завдяки якісному і кількісному підбору інгредієнтів, що забезпечують антимікробну, протизапальну, ранозагоювальну, капілярозміцнювальну, антиоксидантну, активність, спрей можна використовувати в стоматології з лікувально-профілактичною метою при запальних захворюваннях пародонту.
Keywords: ліофілізований екстракт листя шавлії лікарської, спрей, склад, технологія