Міжнародно-правові стандарти незалежності суду - Мелех, Б. В. (ЛНУВМ та БТ імені С. З. Ґжицького, 2019)
Процес становлення міжнародно-правових стандартів з питань судової влади та незалежностісуду зокрема безпосередньо пов’язаний з утвердженням і розвитком загальносвітових стандартів прав та свобод людини і громадянина. Першим світовим міжнародно-правовим актом визнання людської гідності, свободи, рівних і невід’ємних прав людини стала Загальна декларація прав людини (Декларація), прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 р. У Преамбулі Декларації акцентовано, що в її положеннях визначено пріоритети для всіх держав-членів ООН і народів, які перебувають під їх юрисдикцією, сприяти утвердженню державності та врегулюванню суспільного порядку з огляду на основні права й свободи людини і громадянина.
Keywords: суд; незалежність суду