Епізоотична ситуація щодо грипу птиці в Україні впродовж 2020–2021 років : ст. - Сушко, М. І. та ін.; Гутий, Б. В.; Крушельницька, О. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
Віруси грипу питці (ГП) поширюються по всьому світу дикими перелітними птахами, які є їх резервуарами. Епізоотії високопатогенного грипу птиці (ВПГП) можуть завдавати значної шкоди птахівництву і призводити до торговельних обмежень. Через територію України проходить багато міграційних шляхів дикої перелітної птиці, тому вивчення циркуляції збудника ГП є важливим для запобігання поширенню ВПГП. Метою дослідження було вивчення епізоотологічної ситуації щодо ГП на території України на основі результатів лабораторних досліджень патологічного/біологічного матеріалів від птиці методом ПЛР, отриманих впродовж 2020–2021 рр. Випробування проводилися в рамках державного контролю ГП з метою раннього виявлення та запобігання поширенню вірусу ВПГП на території України. 27 354 зразки біологічного матеріалу від диких та домашніх птахів (11 115 зразків – у 2020 році та 16 239 – у 2021 році) було досліджено методом ПЛР у Державному науково-дослідному інституті лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ) і обласних державних лабораторіях.
Keywords: грип птиці; епізоотологія птиці