Фармакогностичний аналіз сировини цмину піскового (helichrysum arenarium): кваліф.роб....магістра - Фульмес, М. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
Встановлення діагностичних ознак та хімічного складу сировини цмину піскового з допомогою фармакогностичного аналізу є актуальним питанням сьогодення, адже рослина широко використовується для виготовлення лікарських засобів, але не входить у склад Державної Фармакопеї України. Квітки цмину піскового мають давню традицію використання в європейській народній медицині як жовчогінний, гепатопротекторний та дезінтоксикаційний засіб. Вони багаті фенольними сполуками, включаючи флавоноїди, халкони, фенольні кислоти, кумарини та пірони. Крім поліфенолів, з Нelichrysum arenarium також виділені стероли, лігнани та глікозиди ароматичних сполук. Синтетичні препарати, які застосовуються для лікування захворювань жовчного міхура та печінки, часто мають побічні ефекти. У зв’язку з цим лікарські рослини можуть бути джерелом нових ефективних засобів для лікування даних захворювань. Незважаючи на широке застосування в фітотерапії для лікування захворювань жовчного міхура, ця рослина вважається рідкісною і охороняється в багатьох країнах Європи. Однак відомостей про методи його вирощування в літературі дуже мало, вони потребують додаткових досліджень. У кваліфікаційній роботі використані загальнонаукові методи – спостереження, гіпотеза, опис, аналіз, класифікація, пояснення; польові, камеральні, макро- та мікроскопічні, порівняльно морфологічні i порівняльно анатомічні, фізико-хімічні, спектрофотометричний і статистичний методи. Наукова новизна одержаних результатів полягає у проведенні повного фармакогностичного аналізу рослинної сировини, зібраної в природному заповіднику Розточчя на території Львівської області, у комплексному вивченні методів вирощування та акліматизації H. arenarium, а також у систематизації та порівняльному аналізі сучасних українських і зарубіжних джерел щодо її хімічного складу, лікувальних властивостей та особливостей вирощування. Результати фармакогностичного аналізу можуть бути використані у фармацевтичній практиці для ідентифікації та стандартизації лікарської рослинної сировини. Узагальнення українських і зарубіжних джерел дозволяє сформувати сучасне уявлення про значення цієї рослини у фітотерапії, систематизувати актуальні підходи до технології вирощування.
Keywords: фармакогностичний аналіз, цмин пісчаний, лікарські засоби, фенольні сполуки, фітотерапія, рослинна сировина