Розроблення технології сиркових мас з борошном гарбуза : кваліф. роб. ... магістра - Штогрин, А. І. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Як відомо, у сучасних умовах настає гостра необхідність в покращенні структури харчування населення за рахунок підвищення якості, біологічної цінності і смакових характеристик продуктів. Одним з основних напрямків у цьому питанні є збагачення їх вітамінами, мінеральними і білковими речовинами, іншими незамінними компонентами їжі, в тому числі і молочних продуктів. Важливість проблеми визначається рядом причин: зростання споживання продуктів, підданих технологічній обробці, консервуванню і довготривалому зберіганню, що негативно відбиваються на рівні внесенні з їжею спеціальних харчових речовин. Крім того, зниження енерговитрат сучасної людини вимагає необхідність зменшення частки висококалорійної їжі, багатої вуглеводами і тваринними жирами. Дуже важливим є збереження харчової цінності раціону, в тому числі рівня споживання білків, вітамінів і мінеральних речовин. Виробництво широкого асортименту молочних продуктів, в тому числі кисломолочних продуктів, диктує необхідність пошуку нових, і в той же час, традиційних джерел сировини.
Keywords: технологія, кисломолочний сир, вершки, сиркова маса, гарбуз, гарбузове борошно