The indices of thyroid system and metabolism of rats under the influence of nanocomposition based on iodine and citrate: ст. - Fedoruk, R. S. at all; Kovalchuk, I. I. (Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, 2021)
Актуальним є пошук нових біологічно ефективних сполук йоду, які можуть мати практичне застосування та не викликати токсичних ефектів. Метою дослідження було вивчення впливу нанокомпозиції на основі лимонної кислоти – йодгелованого комплексу (I2Citr) на показники активності та метаболізму тиреоїдної системи в сироватці крові молодих самців щурів. Щури дослідних груп отримували I2Citr з водою щодня протягом 40 днів у дозі 24 мкг I/кг (1-ша дослідна група) та 240 мкг I/кг (2-га дослідна група) маси тіла. Рівень гормонів та антитіл у сироватці крові визначали за допомогою ІФА. Знижений рівень Tg та у сироватці крові щурів обох груп порівняно з контролем спостерігався вміст триацилгліцеролів та підвищений рівень AntiTg, AntiTPO, а також вміст Ca та альбуміну. ​​Було виявлено, що в сироватці крові щурів 2-ї дослідної групи знижені рівні T3, T4 та сечовини, а також активність лужної фосфатази та AlAT. Під дією I2Citr не виявлено змін коефіцієнтів маси внутрішніх органів щурів, окрім маси селезінки, яка зменшилася приблизно на 40% у щурів 1-ї групи та на 33% – у щурів 2-ї групи порівняно з контролем. Отримані дані свідчать про модулюючий вплив I2Citr у досліджуваних дозах на активність щитовидної залози без спричинення токсичного впливу на організм тварин.
Keywords: нанокомпозиція на основі йоду та цитрату, гормони щитовидної залози, метаболічні показники, маса внутрішніх органів щурів