Особливості росту та молочна продуктивність корів української чорно-рябої молочної породи ТОВ "Буг"Ковельського району Волинської області : кваліф. роб. магістра - Береза, Р. Я. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Молочна промисловість базується на специфічних видах тварин. Оскільки вони слугують основним засобом виробництва, попит на них постійно зростає. Наприклад, впровадження інтенсивних методів і промислових технологій у молочному секторі для виробництва молока та яловичини, разом з традиційними методами, що використовуються для чистопородного розведення, вимагає використання порід з більш високим генетичним потенціалом для поліпшення існуючих стад. Це дасть змогу вивести породи української чорно-рябої молочної породи з вищою якістю молока, які характеризуватимуться високою молочною продуктивністю та придатністю до розведення за промислових технологій виробництва молока. Високопродуктивні корови-рекордсмени повинні відігравати важливу роль у селекції та розведенні західної кросбредної популяції української чорно-рябої молочної породи. Українська чорно-ряба молочна порода розводиться майже в усіх регіонах України і посідає друге місце після червоно-рябої породи. Ареал поширення чорно-рябої породи розширюється не лише за рахунок збільшення розведення та завезення чистопородних тварин з інших регіонів, а й за рахунок асиміляційного схрещування української чорно-рябої молочної породи з бугаями голштинської породи.
Keywords: молочна продуктивність, чорно-ряба порода корів, племінні якості, продуктивні якості