Формування територіально збалансованих систем управління відходами: регіональний вимір : монограф. - Колодійчук, І. А. (ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України», 2020)
Представлено результати дослідження теоретичних положень щодо сутності відхо-дів, їхньої класифікації та позиціонування у регіональних соціально-економічних системах. Удосконалено понятійно-категоріальний апарат дослідження та обґрунтовано методологічні підходи до вирішення проблеми існуючих диспропорцій між генеруванням й утилізацією відходів із подальшою розробкою відповідних методичних засад удосконалення системи управління у регіональному вимірі. Проведено аналіз кількісних параметрів джерел генерування відходів, територіальної структури утилізаційних потужностей України та здійснено просторову оцінку збалансованості системи управління відходами у розрізі регіонів. Здійснено аналіз передового європейського досвіду та досліджено національне галузеве законодавство на предмет його відповідності міжнародним регламентам. Обґрунтовано концептуальні підходи та етапність формування територіально збалансованих систем управління на засадах сучасних технологій рециклінгу відходів у регіональному вимірі. Розроблено пропозиції щодо удосконалення управління відходами через перспективне планування та запровадження якісно нової системи їхнього роздільного збирання. Запропоновано шляхи підвищення рівня інвестиційної привабливості в системі управління відходами на регіональному рівні.
Keywords: відходи; управління відходами