Особливості технології та розробка рецептур кисломолочної маслянки із сиропом «Заспокійливий»: кваліф. роб. ...магістра - Щур, М. І. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Сучасний екологічний стан, дія численних негативних факторів заставляють людство до пошуку ефективних засобів знешкодження їх негативного впливу. Виробництво підприємствами харчової промисловості продуктів лікувально-профілактичного призначення стає щодень щораз вагомішим засобом для цього. Сучасний екологічний стан, дія численних негативних факторів заставляють людство до пошуку ефективних засобів знешкодження їх негативного впливу. Виробництво підприємствами харчової промисловості продуктів лікувально-профілактичного призначення стає щодень щораз вагомішим засобом для цього. Сучасні важкі екологічні умови та війна визначають нагальні потреби в покращенні харчування населення. До переліку важливих засобів впливу на них відносять підвищення якості, біологічної цінності і смакових характеристик харчових продуктів. Як повідомляють численні розробники чудовий ефект при цьому отримують від збагачення вітамінами, мінеральними і білковими речовинами. Все це у повній мірі повідомляють і стосовно молочних продуктів. За таких умов дуже важливим є зберігання цінності раціону людини, наявність постійного рівня споживання білків, вітамінів і мінеральних речовин. Отже на порядок денний виходить проблема пошуку нових традиційних та натуральних джерел сировини. Сучасним та раціональним для цього напрямку є використання для цієї мети наповнювачів нового покоління фітосиропів із лікарських трав, особливо їх поєднань. Молочна галузь також веде активний пошук вдалих поєднань традиційних молочних продуктів та рослинних додатків. Особливого прогресу вдалось досягнути при виготовленні к/молочних продуктів. Фітосиропи із лікарських трав як солодкі біодобавки в технології кисломолочних напоїв виконують не лише традиційну функцію наповнювача але й конкретну специфічну роль за призначенням.
Keywords: кисломолочні напої , маслянка, заспокійливий фітосироп, технологія, рецептури