Клініко-лабораторні методи дослідження собак і котів за отруєнь: метод. реком. - Уклад. : Слівінська, Л. Г. та ін.; Уклад. : Федорович, В. Л.; Уклад. : Личук, М. Г.; Уклад. : Щербатий, А. Р. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
ОТРУЄННЯ — патологічні процеси, що розвиваються внаслідок впливу наорганізм тварин хімічних речовин, які екзогенно потрапили в організм і здатні викликати порушення різних фізіологічних функцій зі створенням небезпеки для життя. Отруєння варто відрізняти від ендогенної (при недостатності функції нирок, печінки) та інфекційної інтоксикації (інтоксикація ендо- та екзотоксинами мікроорганізмів). Отруєння є постійною проблемою клінічної ветеринарної медицини, оскільки в навколишньому середовищі завжди існують хімічні речовини, що мають токсичні властивості, отруйні рослини.
Keywords: собаки, коти, отруєння, отрути, ібупрофен, ксиліт, клінічна біохімія