Інтенційні засади запобігання політичній корупції : ст. - Ганущин, С. Н. (Класичний приватний університет, 2023)
Досліджено інтенційні засади запобігання політичній корупції. Обґрунтовано, що одним із головних атрибутів розвитку сучасної демократичної системи суспільства є участь населення у прийнятті та реалізації державних рішень у вигляді застосування громадянських технологій. Громадянські технології можуть застосовувати у різних напрямах і видах, забезпечуючи взаємодію з бізнесом, населенням, владою: грома дянська експертиза, моніторинг, нормотворчість, консалтинг, арттехнології. Особливий інтерес становлять громадянські технології у взаємодії суспільства та інститутів державної влади. Віднедавна особливо актуальними є технології громадянської кооперації. З розвитком глобального комунікаційного середовища, появою суспільних інформаційних сервісів процес взаємодії суспільства та держави зазнав істотних змін. З’ясовано, що таке соціальне явище як корупція наявне практично в усіх державах, зокрема й тих, що виражають «еталон» демократії, – США, Великобританія, Канада, ЄС. Проте особливого значення вона набуває в країнах, які розвиваються, що багато в чому пов’язане з надто політизованим державним управлінським апаратом, а він, натомість, є представником не так інтересів суспільства та держави, як конкретних політичних еліт, пов’язаних із величезним фінансовим ресурсом. Відзначено, що корупція підриває права людини, верховенство закону та демократію.
Keywords: громадянин, політична корупція, політика, інтенційні засади, національна безпека, державне управління