Evaluation morphofunctional state of broiler chickens body's under the application of various doses of Combiiod: ст. - Zhyla, М. at all; Kotsyumbas, H.I.; Stronskyi, Yu. S. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Однією з ключових та обов'язкових передумов для створення та апробації нових ветеринарних препаратів, як у контексті національного законодавства, так і вимог Міжнародного співтовариства щодо реєстрації ветеринарних лікарських засобів, є клінічні дослідження відповідно до положень «Належної клінічної практики» (GCP). Це стосується, перш за все, лікарських засобів з новою речовиною, фармакологією та ефективністю, які ще не вивчені. Технологія вирощування птиці вимагає використання ветеринарних препаратів не лише для профілактики інфекційних захворювань, але й для покращення метаболічних функцій та корекції резистентності організму. Одним із пріоритетних завдань є забезпечення повноцінної роботи травної системи, оскільки вона залежить від засвоєння організмом поживних речовин, необхідних для росту птиці. Серед птахоферм існує значний інтерес до препаратів з антибактеріальною, загальностимулюючою дією та кокцидіостатиками, особливо ті, що не мають періоду елімінації Патоморфологічне дослідження не встановило порушення морфофункціонального стану організму бройлерних курчат, які отримали терапевтичну дозу. У птиці, яка отримала 5 багаторазових терапевтичних доз препарату, виявлено гістологічні зміни в структурі нирок, печінки та серця, які були зворотними.
Keywords: повідон-йод, клінічні дослідження, безпека, птиця, гематологічні та біохімічні показники, морфологія. Оцінка морфофункціонального стану організму