Публічне адміністрування у системі соціалізації військовослужбовців в армійському середовищі на сучасному етапі - Кушлик, М. Ю. (My University, 2021)
Сучасні умови соціалізації молодих людей найчастіше характеризуються як кризові, з ледь наміченими шляхами поліпшення. На стихійну соціалізацію молодих людей справляють істотний вплив складні соціально-економічні умови, негативні соціальні риси попередніх поколінь, соціокультурні проблеми українського суспільства, яке знаходиться в самому початку свого становлення. У стихійну соціалізацію молоді активно втручаються контрагенти, її провідними каналами стають ЗМІ та Інтернет, які в умовах глобалізації, психологічної та інформаційної війни можуть мати будь-який полюс впливу. Організована, цілеспрямована соціалізація утруднена ослабленням провідних традиційних інститутів соціалізації: сім'ї, школи. Державна молодіжна політика України, яка спрямована на соціальну підтримку молоді, безсумнівно враховує ці умови. Її практична реалізація вже зараз обгрунтована на використанні соціалізуючих можливостей військової служби за призовом, пов'язаних з нею систем підготовки громадян до військової служби і військово-патріотичного виховання. Реалізація потенційних педагогічних можливостей Збройних Сил України в соціалізації молодих людей відповідає потребам і сенсу державної молодіжної політики, відновлює баланс між стихійністю і організованою соціалізацією і, таким чином, може розцінюватися як завдання, що має державне значення. Відзначимо і зворотний зв'язок - без вирішення масштабних виховних завдань в контексті усього життя, без особистої зацікавленості військовослужбовця в педагогічних результатах виховання неможливе ефективне формування професійних важливих якостей військовослужбовця. Підтримка соціалізації військовослужбовців, їх загальне виховання, на тлі якого здійснюється військове виховання, таким чином, стає завданням підтримання високої боєздатності Збройних Сил України. Соціалізація молодих людей є безперервним процесом розвитку особистості, освоєння соціальних норм, системи соціальних ролей, формування соціальних зв'язків і відносин, Який відбувається в конкретних соціальних 4 умовах і в процесі соціальної діяльності людини. Ось організації військового мікросоціуму, діяльності військовослужбовців, їх виховання і навчання, тобто в цілому військової служби, залежить характер і результати соціалізації військовослужбовців в процесі військової служби за призовом. Залежно від уваги до питань соціалізації військова служба за призовом або «вириває» молодої людини з безперервного процесу соціалізації, або стає найважливішим її етапом, на якому Збройні Сили та держава стають провідними агентами соціалізації. Потенційні соціалізуючі можливості військової служби за призовом базуються на здатності моделювати сприятливу соціальну ситуацію розвитку в умовах часткової ізоляції, організовувати соціально значиму діяльність військовослужбовців, знижувати негативні впливу інших агентів соціалізації, організовувати соціальне навчання і виховання, індивідуальну виховну робіт. Військова служба за закликом, при наявності власної активності військовослужбовця, надає в його розпорядження можливості самоосвіти і саморозвитку в інтересах соціалізації. Однак ці потенційні можливості діють тільки в тому випадку, якщо в організації військової служби і особливо у вихованні військовослужбовців враховані і реалізовані педагогічні закономірності соціалізації. Соціалізація військовослужбовців ґрунтується на їх особистої активності і самостійності, однак самостійність і суб'єктність соціалізації вимагає цілеспрямованого розвитку особистості військовослужбовця, створення йому необхідних педагогічних умов, надання допомоги в подоланні бар'єрів соціалізації. Практика показує, що в ряді випадків, пов'язаних з негативним допризовної соціальним досвідом, військовослужбовець має потребу в ресоціалізації, основою якої є перевиховання і виправлення соціальних деформацій. Поряд з розвитком соціального середовища військової частини, військових колективів, організацією соціально значимої діяльності військовослужбовців процеси соціалізації військовослужбовців строкової 5 служби вимагають спеціальної педагогічної підтримки. Актуальною науковою задачею є розробка інструментів педагогічної підтримки, що відповідають сучасним умовам військової служби за призовом. У сформованій практиці підтримки соціалізації військовослужбовців в процесі військової служби за призовом, навпаки, виявляються протиріччя: - Між роллю і функціями Збройних Сил України як інституту соціалізації молодих людей і педагогічним забезпеченням соціалізації військовослужбовців в процесі військової служби за призовом; - Між необхідністю реалізації широких педагогічних можливостей системи роботи з особовим складом військової частини і недостатньою підготовленістю військових фахівців в питаннях підтримки процесів соціалізації військовослужбовців. Подолання зазначених суперечностей потребує вирішення наукової задачі дослідження, яка полягає в пошуку рішення, за допомогою якого в Збройних Силах України може здійснюватися результативна педагогічна підтримка соціалізації військовослужбовців в процесі військової служби за призовом. Основною ідеєю дослідження є думка про те, що для забезпечення соціалізації військовослужбовців в процесі військової служби за призовом в систему роботи з особовим складом військової частини доцільно розробити і реалізувати модель педагогічної підтримки соціалізації військовослужбовців. Завдання дослідження: 1. Проаналізувати стан проблеми дослідження в сучасних наукових працях; 2. Здійснити діагностику існуючої практики педагогічної підтримки соціалізації військовослужбовців в процесі військової служби за призовом; 3. Розробити та апробувати модель педагогічної підтримки соціалізації військовослужбовців в процесі військової служби за призовом на основі; 4. Виявити критерії та визначити результативність впровадження моделі педагогічної підтримки соціалізації військовослужбовців в процесі військової призову на військову службу. 6 На першому - пошуковому - етапі (2015-2016) проведено дослідження сформована практика педагогічної підтримки соціалізації військовослужбовців в процесі військової служби за призовом; сформований методологічний апарат дослідження, визначено напрями та завдання наукового пошуку, виконаний аналіз сучасних підходів до проблеми соціалізації військовослужбовців, визначено концептуальні засади педагогічної підтримки цього процесу в умовах військової служби за призовом, встановлені педагогічні закономірності соціалізації в вихованні військовослужбовців, виконано моделювання педагогічної підтримки соціалізації військовослужбовців в процесі військової служби за закликом. На другому - експериментальному - етапі (2016-2018) модель педагогічної підтримки соціалізації військовослужбовців в процесі військової служби за заклику впроваджена в систему роботи з особовим складом військової частини, виконано порівняльний експеримент, в ході якого уточнені і скориговані всі компоненти моделі, проведено порівняльне дослідження результатів соціалізації військовослужбовців в ситуації, що і експериментальної практиці. На третьому етапі (2018 і до тепер) - контрольноузагальнюючому - зроблені основні висновки і узагальнення дослідження, систематизована доказова база, підведені і опубліковані підсумки дослідження, визначені його теоретичні положення, що виносяться на захист, завершено методичне оформлення моделі педагогічної підтримки соціалізації військовослужбовців в процесі військової призову на військову службу
Keywords: Публічне управління; соціалізація; військослужбовці