Особливості страхування в туризмі : кваліф. роб. бакалавра - Валько, М. М. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
У сучасних умовах розвитку туристичної галузі питання безпеки туристичних подорожей набувають особливої значущості. Зростаюча мобільність населення, збільшення кількості міжнародних та внутрішніх поїздок, розширення спектру туристичних послуг супроводжується низкою ризиків: природних, техногенних, соціальних, медичних, економічних та політичних. Забезпечення належного рівня безпеки туристів є одним із пріоритетних завдань як держави, так і бізнес-структур, які здійснюють туристичну діяльність. Туристичне страхування виступає важливим економічним механізмом мінімізації фінансових втрат як для споживачів туристичних послуг, так і для туроператорів, турагентів, транспортних компаній. Це інструмент гарантування захисту прав і законних інтересів туристів під час подорожей, що відповідає міжнародним стандартам обслуговування. Водночас в Україні ринок страхування в туризмі стикається з низкою проблем: низьким рівнем правової культури споживачів, недовірою до страхових компаній, недостатнім контролем за якістю страхових послуг, відсутністю ефективних механізмів взаємодії між страховими та туристичними підприємствами. Це зумовлює необхідність дослідження особливостей функціонування системи страхування в туризмі, аналізу проблем та перспектив її розвитку.
Keywords: страхування в туризмі, страхові компанії, туризм