Рекреаційний потенціал агротуризму : ст. - Липчук, В. В.; Липчук, Н. В. (Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького., 2024)
У статті досліджується сутність рекреаційного потенціалу, зокрема в контексті агротуризму, з урахуванням потреб рекреантів та пропонованого агротуристичного продукту. Розглядається концепція та значення рекреації, як способу задоволення відповідних потреб людини та покращенню якості її життя, відмінності категорій «туризму» і «рекреації», а також форми та функції рекреації, які реалізовуються чи можливі до реалізації в сільському туризмі та агротуризмі. Висвітлюються сутність та особливості формування рекреаційного потенціалу агротуризму з урахуванням макроумов в країні, передусім безпекових, та туристично-рекреаційного потенціалу дестинації. Відмічається складний та багатогранний характер рекреаційного потенціалу, стверджується, що складовою потенціалу є ресурси, компетенції та інструменти, які визначають потенційні можливості, однак можливості його реалізації залежать від умов, продуктивності та ефективності діяльності господарюючого суб’єкту. Зверта- ється увага на те, що рекреаційний потенціал агротуризму визначається пропонованим продуктом його суб'єктів, зокрема їхньою якістю, та місткістю ринку, яку вони здатні задовольнити. Розглядається роль постачальників агротуристичних послуг у формуванні рекреаційного потенціалу відповідно до потреб, вимог і преференцій клієнтів, зокрема необхідність розширення асортименту рекреаційних послуг, зокрема спортивних, спеціалізації їхньої діяльності та персоналізації рекреаційної пропозиції. Досліджено туристично-рекреаційний потенціал сільських територій, який визначається природними особливостями, традиціями та екологічною чистотою. У контексті агротуризму розглянуто агрорекреацію, включаючи участь у сільськогосподарських роботах, життєдіяльності селянського господарства та місцевих заходах. Зазначено, що рекреаційний потенціал агротуризму в значній мірі формується також поза межами агросадиб, однак передусім залежить від індивідуальності та креативності постачальників послуг. Зроблено акцент на важливості розвитку індивідуалізованих рекреаційних заходів, які відповідають потребам відпочиваючих і відображають місцеві традиції та культуру. Наголошується, що ефективне використання рекреаційного потенціалу є основною передумовою успішного господарювання на ринку агротуристичних послуг.
Keywords: агротуризм