Удосконалення теоретичної підготовки спортсменів в українській боротьбі на поясах на етапах багаторічної спортивної підготовки : ст. - Семенів, Б. С.; Приставський, Т. Г.; Бабич, А. М.; Якимишин, І. Д.; Коптєв, К. Г. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Зростання популярності української боротьби на поясах в Україні та світі зумовлене особливостями захвату за пояс та правилами ведення поєдинку на відміну від інших видів поясної боротьби. Проблеми підвищення рівня якості навчально-тренувального процесу спортсменів в українській боротьбі на поясах привертають увагу як вітчизняних та зарубіжних науковців. Мета дослідження: удосконалення теоретичної підготовки спортсменів в українській боротьбі на поясах на етапах багаторічної спортивної підготовки для вдосконалення навчально-тренувального процесу борців та підвищення рівня спортивної підготовленості. Методи дослідження: теоретичні (аналіз науково-методичної, нормативно- правової та історичної літератури), педагогічні (педагогічне спостереження, тестування, рівня спортивної підготовленості), медико-біологічні (ЧСС, АТ, ЧД), математичні методи дослідження. Висновки: рівень теоретичної підготовленості спортсменів експериментальної групи зріс на 33,2 %, у психологічній підготовці, емоційний стан спортсменів експериментальної групи покращився на 29,7%, рівень техніко-тактичній підготовленості спортсменів експериментальної групи зріс на 28,5%, рівень фізичної підготовленості спортсменів експериментальної групи зріс на 11,8 %.
Keywords: фізична культура і спорт; українська боротьба на поясах